Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ME ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ, ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ DR.ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΣΤΟ EXPERIENCES COLLECTOR ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΤΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ.

«Η δημοκρατία είναι ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο δέχεται την αρχή της πλειοψηφίας. Η αρχή της πλειοψηφίας αντίκειται στη λογική. Λέει για παράδειγμα η δημοκρατία: Οι 7 έχουν δίκιο γιατί είναι 7. Και οι 3 έχουν άδικο επειδή είναι 3. Επομένως η δημοκρατία με την ποσότητα κρίνει την ποιότητα και τις ιδέες.

Οι 7 βεβαίως και μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά όχι επειδή είναι 7. Και οι 3 μπορεί να έχουν άδικο, αλλά όχι επειδή είναι 3.

Έρχεται η δημοκρατία και λέει: Το σωστό, το δίκαιο και το συμφέρον θα το κρίνουν οι πολλοί. Οι 7 είναι περισσότεροι από τους 3, άρα ό,τι λένε οι 7, είναι σωστό και δίκαιο και συμφέρον.

Αυτό είναι παραλογισμός και αυτόν τον παραλογισμό τον έχουμε μέσα στο δημοκρατικό μας σύστημα. Δεν είναι όμως ο μοναδικός. Η δημοκρατία δέχεται την ισότητα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένας υγιής –και άρα υγιώς σκεπτόμενος- πολίτης έχει μια ψήφο ισοδύναμη με έναν αλκοολικό. Ότι μία εργαζόμενη μητέρα έχει την ίδια πολιτική δύναμη με μία πόρνη. Ότι 5 καθηγητές πανεπιστημίου έχουν λιγότερη πολιτική δύναμη από 10 βοσκούς. Με τον τρόπο αυτό υποβιβάζεται ο ανώτερος στο επίπεδο του κατώτερου.

Η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ψεύδος η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Στην αρχαία Αθήνα οι βουλευτές δεν έβγαιναν με εκλογές αλλά με κλήρωση, με λαχνούς (εξ ού και ‘λαχόντες’). Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Το ίδιο και οι δούλοι. Υπήρχαν πολλοί θεσμοί, που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοκρατία.

Αποφεύγοντας τους λαβύρινθους της πολιτικής θεωρίας εξέθεσα εν συντομία τις ιδέες μου για το δημοκρατικό σύστημα.

Ευχαριστώ το παρόν blog για το φιλόξενο βήμα που μού προσέφερε.»

Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.