Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ...

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Σήμερα είμαστε εκτάκτως μαζί σας με ένα πολιτικό άρθρο για τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αν και ήμασταν έτοιμοι σήμερα να σας αναρτήσουμε ένα άλλο άρθρο η επικαιρότητα είναι τόσο ραγδαία που δεν μας το επιτρέπει.

Την Παρασκευή μετά τα μεσάνυκτα ο Πρωθυπουργός με μια κίνηση που δεν περίμενε κανείς Έλληνας ή Ελληνίδα, αφού όλα τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως από μέρα σε μέρα θα είχαμε ολοκληρώσει την νέα συμφωνία με τους δανειστές, προχώρησε σε ένα διάγγελμα που έλεγε πως επειδή οι δανειστές ζητούν νέους φόρους και δυσβάστακτα μέτρα για τους πολίτες θα κάνει δημοψήφισμα για το αν ο κόσμος θέλει αυτήν την συμφωνία.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε στην Ελλάδα μια απίστευτη τρομολαγνεία από τα μέσα μαζικού επηρεασμού. Φυσικά και ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ένα δημοψήφισμα αλλά ακόμα πιο πολύ τι σημαίνει ένα επερχόμενο ΟΧΙ που έρχεται σύμφωνα πάντα και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Σίγουρα το ενδεχόμενο ΟΧΙ, στο δημοψήφισμα, μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτα. Αφού ενδέχεται να βρεθεί λύση μέσα στην εβδομάδα και να προτείνει και η κυβέρνηση μας να ψηφίσει ο λαός ΝΑΙ, ωστόσο κανείς μας δεν μπορεί να παραβλέψει πως είναι μια κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου.

Μια κίνηση υψηλού ρίσκου που είναι ολοφάνερο πως άργησε πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν, να κάνεις μια τέτοια κίνηση αφήνοντας την χώρα σου, από την Τετάρτη και μετά, χωρίς κάποιο πρόγραμμα να την υποστηρίζει αλλά παράλληλα με τα Spreads τόσο ψηλά που δεν μπορείς ούτε να διανοηθείς να κινηθείς μόνος σου για να βρεις χρήματα.

Ο Αλέξης όπως είχαμε πει και σε προηγούμενο άρθρο μας (http://experiencescollector.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html) άργησε πάρα πολύ, τόσο πολύ που πια αισθάνομαι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιάσουν τόσο μεγάλα ρίσκα.

Φυσικά και στην πρώτη κιόλας εργάσιμη ημέρα, η ζημιά που έπαθαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια δείχνει ανάγλυφα πως ένα επικείμενο GRexit της Ελλάδος θα πλήγωνε πολλές χώρες και πολλές κυβερνήσεις. Και λέω μόνο Ασιατικά γιατί μέχρι που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές δεν είχαν κλείσει όλα τα χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναταραχής είναι πως η κυβέρνηση των Η.Π.Α. από εχθές έχει συνεχείς επαφές για να βρεθεί λύση τόσο με την Κα Μέρκελ, όσο και με τον Κο Ολάντ. Φυσικά μέσα στα τηλεφωνήματα αυτά δεν μπορούσε να λείψει και στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, ζητώντας του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είναι εμφανές, πως οι δανειστές μας δείχνουν να μην έχουν υπολογίσει σωστά ένα επερχόμενο GRexit. Παράλληλα φαίνετε πια καθαρά πως αν αυτή η κίνηση του δημοψηφίσματος γινότανε νωρίτερα τα κέρδη θα ήταν τεράστια. Φυσικά σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ και στο παρελθόν μας, και να πω πως αν έκανε τελικά μια τέτοια κίνηση στην αρχή της κρίσης ο Γ.Παπανδρέου ίσως αυτήν την στιγμή να ήμασταν τελικά σε πολύ – πολύ καλύτερη μοίρα.

Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με το ξίφος του δημοψηφίσματος. Ωστόσο είναι εμφανές πως έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον διάλογο και με τις άλλες πολιτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας μας ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στους δανειστές και στους εκβιασμούς τους.

Καταλήγοντας να πω πως αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος κρύβει πίσω από το προφανές, άλλες σκέψεις όπως ρήξη με την Ευρώπη και επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάπτωση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Και πάντα, να το θυμάται καλά ο Αλέξης αυτό, η ιστορία είναι αμείλικτη με τέτοιες συμπεριφορές.

Θεωρώ τέλος πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Η ηρεμία και η νηφαλιότητα πάντα βοήθησαν τούτη εδώ την πατρίδα. Επίσης να κατανοήσουν όλοι και όλες πως οι παρομοιώσεις με άτομα που έκαναν επαναστάσεις, έδωσαν και την ζωή τους για την Ελλάδα μας και είπαν ηρωικά ΟΧΙ καμία σχέση δεν έχουν με το παρόν μας σαν χώρα.

Φίλοι μου και φίλες μου, ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμα για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα μας, το θέμα είναι πόσο το θέλουν αυτό οι δανειστές μας αλλά και η κυβέρνησή μας.

      
Protected by Copyscape Plagiarism Check

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.