Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Απλή Πλειοψηφία...

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Σήμερα είμαστε μαζί για να αναλύσουμε το θέμα που συζητιέται πιο πολύ στην Ελλάδα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, πιεζόμενος από τις εξελίξεις και από την αδυναμία του να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αναγκάστηκε να επισπεύσει τις εξελίξεις εκλογή του ή μη, μετά από πίεση των δανειστών μας για να υπάρχει καθαρό πολιτικό σκηνικό την χώρα μας.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα αναλύσουμε σήμερα τι ακριβώς χρειάζεται για να εκλέξει ή μη η σημερινή βουλή πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος, λέει χαρακτηριστικά σε δήλωση του, «το Σύνταγμα προβλέπει ότι τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί το Σώμα προκειμένου να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην παρούσα φάση βέβαια αυτό γίνεται αρκετά νωρίτερα ωστόσο δε νομίζω ότι είμαστε εκτός γράμματος του Συντάγματος.»

Ωστόσο για να δούμε μαζί με την βοήθεια του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου τι προβλέπει το Σύνταγμά μας για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Η όλη διαδικασία γίνεται σε δύο φάσεις και προβλέπει 6 ψηφοφορίες. Στην πρώτη φάση προβλέπονται 3 ψηφοφορίες και άλλες 3 ψηφοφορίες στη δεύτερη φάση.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου. Η δεύτερη ψηφοφορία γίνεται 5 ημέρες μετά και πάλι απαιτούνται 200 βουλευτές. Να επισημανθεί ότι οι υποψηφιότητες μπορεί να είναι ίδιες αλλά μπορεί να είναι και άλλες σε κάθε ψηφοφορία. Μετά πηγαίνουμε στην τρίτη ψηφοφορία όπου εδώ απαιτούνται 180 βουλευτές.

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και φανερή. Γίνεται χωρίς καμία συζήτηση και επίσης δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου. Ένας - ένας βουλευτής λέει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου που επιλέγει και εκεί αρχίζει και τελειώνει και η υποχρέωσή του.

Από εκεί και πέρα εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Στο πρακτικό σκέλος, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές εντός 30 ημερών από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθούν οι 30 ημέρες, αλλά βέβαια ο ελάχιστος χρόνος για να γίνουν οι εκλογές είναι 15 με 20 ημέρες για να τηρηθούν οι προθεσμίες της εκλογικής νομοθεσίας.

Μόλις συγκληθεί η νέα Βουλή και συγκροτηθεί σε Σώμα, η πρώτη πράξη που κάνει είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα πια μιλάμε για την τέταρτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται επίσης 180 βουλευτές, όπως στην τρίτη ψηφοφορία.

Εάν ούτε τότε ψηφιστεί πρόεδρος πάμε στην πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151 βουλευτές, απαιτείται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου. Και αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην έκτη ψηφοφορία η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες στα εξής.

Σε αυτή την ψηφοφορία πλέον δεν έχουμε νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Επίσης το Σύνταγμα προβλέπει εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Δε χρειάζεται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου.

Καταλήγοντας ας κάνουμε λίγο υπομονή και ο χρόνος θα μας δείξει αν αυτή η δημοκρατική διαδικασία και τα αποτελέσματά της εξελιχθούν για το καλό της Ελλάδας μας ή η κατηφόρα μας συνεχιστεί με ραγδαίους ρυθμούς.


Protected by Copyscape Online Plagiarism Software

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.