Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ελληνικό (Μουσικό) Ραδιόφωνο!! (Part I)


Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Και σήμερα είμαστε μαζί για να αναλύσουμε ένα θέμα που είμαι βέβαιος πως θα το έχετε παρατηρήσει όλοι σας. Ελπίζοντας φυσικά πρωτίστως να είστε όλοι και όλες καλά τόσο ψυχικά αλλά και σωματικά, το θέμα που μου έκανε ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση και θα σχολιάσουμε είναι το ελληνικό ραδιόφωνο.

Θα ξεκινήσουμε χωρίζοντας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ενημερωτικούς και μουσικούς. Σήμερα, στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου για το ελληνικό ραδιόφωνο θα μιλήσουμε για το μουσικό κομμάτι των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών. Το επόμενο άρθρο μας για αυτό το θέμα θα περιέχει τους ενημερωτικούς σταθμούς και θα είναι σύντομα κοντά σας και αυτό.

Ακούγοντας πολλές ώρες ραδιόφωνο, πολύ πιο πολλές από ότι βλέπω τηλεόραση νομίζω πως μπορώ να σας παραθέσω κάποια στοιχεία. Ακούω καθημερινά ραδιόφωνο τουλάχιστον 8 ώρες. Άλλοτε ενημερωτικές εκπομπές και άλλοτε μουσικές. Επικεντρώνοντας την ανάλυση του στις μουσικές εκπομπές και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα διαπιστώσει κανείς, πως στα ελληνικά FM δεν υπάρχει κάποιο κανάλι που να παίζει μουσική αντίστοιχη με την προτίμηση του κόσμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως, όποιον από τους γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και αν ακούσεις για 8 ώρες συνεχόμενα, θα διαπιστώσεις πως ακούς τραγούδια που απλά επαναλαμβάνονται και τίποτα παραπάνω. Φυσικά και κομμάτια που έχουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία αλλά και άλλα ελληνικά τραγούδια όπως και το ότι πολλοί καλλιτέχνες παραλείπονται.

Το χειρότερο ωστόσο είναι πως όλα αυτά βγαίνουν από το πρόγραμμα, και ας αρέσουν στον κόσμο, για τον λόγο ότι για τα τραγουδάκια «της μιας μέρας» έχουν πληρώσει τον σταθμό, οι μουσικές εταιρίες, για να παίζονται αρκετές φορές μέσα στο πρόγραμμα.

Μέσα από αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την συνεχή αναπαραγωγή το να παρασύρουν τον ακροατή και να αγαπήσει το εν λόγω κομμάτι. Μέσα από την συνεχόμενη επανάληψη είναι πολύ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Πόσες και πόσες φορές στο άκουσμα κάποιου κομματιού έχουμε πει πως είναι πολύ κακό, και μουσικά και στιχουργικά, και μετά από τον βομβαρδισμό έχουμε αλλάξει γνώμη για αυτό…

Η άμεση συνέπεια το συγκεκριμένου θέματος είναι να μην υπάρχουν πια ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Ραδιοφωνικός παραγωγός είναι αυτός που έχει μια εκπομπή, διαλέγει ο ίδιος την μουσική που θα παίξει και σχολιάζει ταυτόχρονα ό,τι επιθυμεί ο ίδιος. Τέτοιο «φαινόμενο» δεν υπάρχει πια στο ελληνικό ραδιόφωνο. Για αυτό καλούνται να παίξουν τον ρόλο της «γλάστρας» στους ραδιοφωνικούς σταθμούς διάσημοι αστέρες της εγχώριας show biz.

Η έμμεση συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι να μην υπάρχει ούτε στους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ελευθερία έκφρασης αλλά και μουσικών επιλογών. Οπότε και σε αυτόν τον τομέα το ελληνικό κοινό οδηγείται εκεί που επιθυμούν οι μουσικές εταιρίες.

Το λυπηρό αυτής της υπόθεσης είναι πως πολλοί γνωστοί και σημαντικοί καλλιτέχνες αλλά και κομμάτια δεν έχουν την τύχη που τους αρμόζει. Καλλιτέχνες που έχουν να δείξουν πολύ σημαντικό έργο θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος για να επιδειχθούν – διαφημιστούν οι ασήμαντοι.

Εξάλλου είναι ευρέως γνωστό πως στις μέρες μας βασιλεύουν παντού οι ασήμαντοι όπως λένε και οι στοίχοι του γνωστού κομματιού: Πήραν οι ασήμαντοι αξία, τίποτα δεν έχει σημασία, τώρα πλέον ζούμε στην ουσία,μια διεφθαρμένη συνουσία. Τόσο μα τόσο επίκαιροι οι στίχοι του Βασίλη Δήμα.

Το ελληνικό μουσικό ραδιόφωνο στα FM απλά έχει πεθάνει, δεν μπορεί να υπάρξει σταθμός χωρίς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και χωρίς πολύπλευρη μουσική ενημέρωση - διασκέδαση. Η μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση του σε νέα βάση μακριά από οικονομικά συμφέροντα.

Η πρόταση του Experiences Collector, απλή. Εμπιστευτείτε όλοι και όλες κάποιον διαδικτυακό ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό. Υπάρχουν πάρα πολλοί κάλοι και ποιοτικοί. Για να μην μπω στην διαδικασία της διαφήμισης μπορείτε να ψάξετε σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει πιο πολύ.

Protected by Copyscape Duplicate Content Protection Tool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.