Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Υγεία & Κλιματισμός!!

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Σήμερα είμαστε μαζί σας για να αναλύσουμε ένα θέμα που μας απασχολεί, και αναφέρεται κυρίως στην υγεία μας, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά και μιλάω για τον κλιματισμό και την επίδρασή του στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη – Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, &Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής κλιματισμός (airconditioning) ονομάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου. Και πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι μια από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, στην εργασία ή σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο) θεωρούμε πλέον δεδομένο πως πατώντας ένα κουμπί θα πάψουμε να ζεσταινόμαστε ή να κρυώνουμε.

Η άνεση και η ηρεμία που προσφέρει ο κλιματισμός όμως μειώνεται όταν αλλάζει και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και κυρίως όταν μειώνεται η υγρασία. Καθότι τα κοινά κλιματιστικά συγκρατούν το νερό της ατμόσφαιρας, ο αέρας καταλήγει να είναι υπερβολικά ξηρός. Η μύτη κατά την εισπνοή αναγκάζεται να αναπληρώσει το χαμένο νερό πριν ο αέρας περάσει στους ευαίσθητους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται αυτή με τη σειρά της. Η μύτη από αντίδραση για να προστατευτεί είτε βουλώνει είτε «τρέχει» και η παραμονή στον χώρο γίνεται τελικά δυσάρεστη.

Ο Μύθος…Έχω αλλεργία στα κλιματιστικά» ή «πρέπει να έχω άσθμα, δεν μπορώ να αναπνεύσω με τον κλιματισμό, δεν ευσταθεί.

Η Αλήθεια είναι ότι τα άτομα που παραπονιούνται για «αλλεργία στα κλιματιστικά», έχουν αγγειοκινητική ρινίτιδα, δηλαδή η μύτη τους αντιδρά έντονα σε αλλαγές στη θερμοκρασία ή στην υγρασία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της αλλεργίας αλλά η αιτία είναι τελείως διαφορετική. Άλλες φορές πάλι υπάρχουν άλλα προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν, όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες ή και πολύποδες που κάνουν τη ξηρότητα της μύτης πιο έντονη.

Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν είναι στο χέρι σας, μειώστε ή κλείστε τον κλιματισμό. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε ή να ελέγξετε το επίπεδο κλιματισμού, πίνετε περισσότερο νερό και μην καπνίζετε μέσα στο χώρο αυτόν. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο θα σας δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Εν αντιθέσει αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι να μη βγάζουμε μόνοι μας διάγνωση πως έχουμε αλλεργία και να μην χρησιμοποιούμε sprays και αντι-αλλεργικά χάπια χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη αλλεργική ρινίτιδα με δερματικές δοκιμασίες (skinpricktests). Μην έχουμε συνέχεια αναμμένο το κλιματιστικό αλλά ντυθείτε πιο ζεστά το χειμώνα και υπομείνετε τη ζέστη περισσότερο το καλοκαίρι. Δεν θα πάθετε τίποτα! Και σε κάθε ευκαιρία, κάντε μερικές ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εκτενές ιστορικό και μια λεπτομερής ενδοσκοπική εξέταση που μπορεί να μας δείξει πιο είναι πραγματικά το πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το αίτιο της ρινίτιδας είναι μεικτό, δηλαδή προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα (αλλεργία, υπερτροφία κογχών κτλ.) που χειροτερεύει με τον ξηρό αέρα. Αν διορθώσουμε το βαθύτερο πρόβλημα, ιατρεύεται αυτομάτως και η ξηρότητα που προκαλείται από τα κλιματιστικά.

Καταλήγοντας ελπίζω πολύ σύντομα αλλά παράλληλα περιεκτικά, με μια – δύο συμβουλές να μπορέσαμε να σας βοηθήσουμε για τον πιο συχνό φαινόμενο υγείας του καλοκαιριού.


Protected by Copyscape Plagiarism Detector

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.