Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

«Ποιο Είναι Το Χρέος Της Ελλάδας Μας Σε Σχέση Με Όλο Τον Πλανήτη»;;

Φίλες μου και φίλοι μου καλησπέρα σας ή καλημέρα σας, αναλόγως από πού διαβάζετε αυτές εδώ τις γραμμές. Ελπίζω να είστε όλοι και όλες πάρα πολύ καλά σωματικά και ψυχικά και σήμερα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε ένα πολιτικό - οικονομικό άρθρο.

 Όλο αυτόν τον καιρό δεν ήθελα να επέμβω με άρθρο μου που θα αφορούσε την πολιτική κατάσταση στην χώρα, γιατί είμαι υπέρμαχος της ιδέας πως σε μια νέα κυβέρνηση πρέπει να δίνεται χώρος και χρόνος. Επίσης δεν μπορείς να σχολιάσεις μια απερχόμενη κυβέρνηση που επένδυσε στην καταστροφολογία για να μπορέσει να κερδίσει ένα εκλογικό αγώνα αλλά παράλληλα έστησε παγίδες στην επόμενη κυβέρνηση από αυτήν, μιας και το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ γνωστό σε όλους.

Σήμερα ωστόσο έρχομαι για να σας δώσω μια άλλη διάσταση στην οικονομική κατάσταση του πλανήτη αλλά και να θέσω κάποια, ρητορικά πάντα, ερωτήματα.

Κατά αυτόν τον τρόπο να πούμε πως σύμφωνα με μια εφαρμογή που έχει ανέβει στο έγκριτο site του Εconomist όλος ο πλανήτης χρωστάει συνολικά $55.535.970.000.000, την στιγμή που γραφόντουσαν αυτές εδώ οι γραμμές. Το ποσό αυτό όπως θα δείτε και στο παρακάτω site που σας παραθέτω ολοένα και αυξάνει. Αυξάνει με φρενήρη ρυθμό και το θέμα που τίθεται είναι «ποιο είναι το χρέος της Ελλάδας μας σε σχέση με όλο τον πλανήτη»;; Θα έλεγα πως απλά δεν υπάρχει, είναι τόσο μηδαμινό, βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτά που χρωστάει η Ελλάδα μας είναι πια σε χέρια και ιδιωτών αλλά και κρατών μελών.

Η όλη λοιπόν διαδικασία για να μπορέσει να κερδίσει η Ελλάδα μας μεγαλύτερη ελάφρυνση έπρεπε να γίνει όταν το χρέος ήταν αποκλειστικά στα χέρια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μας η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου. Τότε ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία, ωστόσο για άλλη μια φορά πήγε χαμένη.

Σήμερα αυτό που προσπαθεί να κάνει η νέα κυβέρνηση, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο Project μιας και έχουν περάσει τόσες καταστροφικές κυβερνήσεις από τότε, παράλληλα με τις ευκαιρίες που έχουμε χάσει. Φυσικά και όσο προσπαθεί η Ευρώπη να μας «στριμώξει στα σχοινιά», η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει για την σημερινή κυβέρνηση. Βέβαια όλο αυτό έχει μια μεγάλη δικαιολογία, πως ότι δοθεί στην Ελλάδα μας, αμέσως θα έπρεπε να παραχωρηθεί και σε όλα τα κράτη που είναι μέλη και είναι μέσα σε προγράμματα – μνημόνια.

Να επανέλθω όμως στο site του Εconomist, μετά από αυτήν την μικρή ανάλυση. Στο παρακάτω url αν βάλουμε το ποντίκι του υπολογιστή μας πάνω σε οποιαδήποτε χώρα θα δούμε κατά σειρά το δημόσιο χρέος, το δημόσιο χρέος ανά άτομο, πληθυσμό της χώρας, το δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ και συνολική ετήσια μεταβολή του χρέους. Επίσης εκτός από το «mouse over», όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να τα δει κανείς επιλέγοντας στο δεξί μέρος της σελίδας την χώρα που ενδιαφέρεται να δει όλα αυτά τα στοιχεία. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στο site http://www.economist.com/content/global_debt_clock και πραγματικά είναι ότι πιο ενδιαφέρων για τις τρέχουσες συνομιλίες για τα συνεχή αυξανόμενα χρέη όλων των χωρών του κόσμου.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά ρητορικά ερωτήματα που βασανίζουν κάθε λογικά σκεπτόμενο Έλληνα ή Ελληνίδα.

-Αλήθεια γιατί όποια χώρα μπήκε μετά από εμάς στο μνημόνιο, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, ή Ισλανδία ακόμα και η Κύπρος βγήκε ή βγαίνει από τα προγράμματα πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα;

-Πότε θα καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί πως πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος τους; Φυσικά όλοι οι πολιτικοί που έβαλαν το κόμμα τους και την προσωπική τους ανάδειξη πάνω από την χώρα τείνουν να εξαφανιστούν, βλέπε Κ.Σημίτης, Κ.Καραμανλης, Γ.Παπαδρέου, Γ.Καρατζαφέρης, Φ.Κουβέλης, Ε.Βενιζέλος, Α.Σαμαράς.   

-Αλήθεια πότε αυτή η χώρα θα βγει συντεταγμένα, όλα τα κόμματα μαζί, στο εξωτερικό για να εκπροσωπηθεί επάξια;

-Όλοι και όλες εμείς, αλήθεια δεν φταίμε καθόλου για όλη αυτήν την περιρρέουσα κατάσταση γύρω μας; Δεν φταίμε καθόλου για την κατάσταση της Ελλάδας μας, μόνο τα ξένα κράτη είναι υπεύθυνα;

Φίλοι μου και φίλες μου τα ρητορικά ερωτήματα μου στην ουσία είναι και η λύση για να πάμε παρακάτω. Φυσικά δεν μπορώ να ζητώ και να θέτω τέτοια ερωτήματα όταν το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος μας είναι τόσο διαβρωμένο. Ωστόσο η επόμενη ημέρα με «Ελπίδα» για ζωή και αξιοπρέπεια είναι βέβαιο πως πρέπει να περιέχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.  
             
Protected by Copyscape Plagiarism Check

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.