Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

"Bullying, Αλήθειες & Ψέματα!!"

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Είμαστε και σήμερα μαζί σας για να μιλήσουμε για ένα τόσο μα τόσο επίκαιρο θέμα. Ένα θέμα της επικαιρότητας που πραγματικά έχει προκαλέσει πολλά και τις περισσότερες φορές ψευδή σχόλια.

Φυσικά το θέμα που θα αναλύσουμε σήμερα δεν είναι άλλο από την εξαφάνιση του παιδιού των 20 χρονών, στην Ελλάδα μας, και τελικά ο εντοπισμός του μετά από σχεδόν ένα μήνα νεκρό.

Ας πιάσουμε το κουβάρι λοιπόν από την αρχή, αλήθεια όλοι αυτοί οι άσχετοι, γιατί πραγματικά για άσχετους και αγράμματους μιλάμε, που μιλάνε για Bullying, γνωρίζουν άραγε τι σημαίνει ο όρος bullying. Αμφιβάλω πραγματικά αν ξέρουν με όλες αυτές τις απόψεις που εκφράζουν.

Και επειδή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανάλυσή μας κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω μερικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο όρο όπως τα αναγράφει το έγκριτο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://www.e-abc.eu.

«Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος "bullying". Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.

Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη:
  • Το παιδί που δέχεται βία
  • Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
  • Τα παιδιά θεατές
  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οι γονείς
Στην ουσία αναφέρεται στην βία μεταξύ παιδιών. Σύμφωνα με τον Olweus σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.» Ο όρος «αρνητική πράξη» αναφέρεται στην πράξη εκείνη με την οποία «ένα άτομο προκαλεί εσκεμμένη βλάβη ή συναισθηματική δυσκολία σε άλλο άτομο, μέσω σωματικής επαφής, λεκτικώς ή με άλλους τρόπους.» Μια σημαντική παράμετρος που τίθεται είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος. Οι πράξεις σχολικού εκφοβισμού έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες (δυσκολίες συμπεριφοράς) πάνω στο παιδί. Η τελευταία παράμετρος έχει να κάνει με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα
  • Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
  • Απειλές και εκβιασμό
  • Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
  • Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
  • Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying»

Πραγματικά φίλοι μου και φίλες μου η δημοσιότητα αλλά και η αγραμματοσύνη είναι ένα πάρα πολύ κακός σύμβουλος. Γιατί αυτό που έχει γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά το θάνατο του 20 χρόνου, στα μέσα δικτύωσης αλλά και ενημέρωσης στην Ελλάδα μας είναι πραγματικά τραγικό. Αλήθεια κανείς δεν μπήκε στο κόπο να ενημερωθεί πριν προβάλει μια άποψη του… η απάντηση είναι κανείς!! Αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς σχεδόν κανείς αφού από την εκπομπή του Αντώνη Κανάκη, Ράδιο Αρβύλα ακούστηκε η αλήθεια.

Το μυστικό σε όλη την παραπάνω ανάλυση που σας παρέθεσα παραπάνω είναι σε δύο σημεία. Πρώτον πως όλα τα παραπάνω αν θέλουμε να μιλάμε για τον όρο Bullying, είναι όλο αυτό να γίνεται σε παιδιά, και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε ανήλικα παιδιά. Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι τα μέρη που εμπλέκονται σε ένα τέτοιο φαινόμενο και μέσα σε αυτούς είναι οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

Κρατήστε τις συγκεκριμένες δύο παρατηρήσεις για να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω στην ανάλυσή μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πολύ ανάγλυφα πως στην περίπτωση του 20χρονου φοιτητή δεν υπάρχει το φαινόμενο του Bullying. Επίσης θα γνωρίζουμε όσοι και όσες έχουμε λίγη εμπειρία στην ζωή πως όλοι οι Κρητικοί, όπως και οι Κύπριοι, που είναι μακριά από την πόλη τους, όπου και να πηγαίνουν πραγματικά, Πανεπιστήμια, ιδιωτικές σχολές, στρατός, δουλειές, είναι πάντα κλίκες μεταξύ τους. Ο ένας βοηθάει και στηρίζει τον άλλο.

Κατανοώντας και αυτά τα δύο στοιχεία καταλήγουμε σιγά – σιγά στα συμπεράσματά μας. Στην περίπτωση του 20χρονου φοιτητή δεν υπάρχει ούτε κατά φαντασία το φαινόμενο του Bullying. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως στην περίπτωση της αυτοκτονίας του υπεύθυνοι είναι ο ίδιος κατά ένα ποσοστό 50% και αυτοί που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη σε άλλο ένα ποσοστό των 50%. Και λέγοντας αυτοί που τον οδήγησαν σίγουρα δεν εννοώ τους συμφοιτητές του.

Από εκεί και πέρα δεν έχω δει μέσα σε όλες αυτές τις Εμπειρίες της ζωής μου, κανέναν ενήλικα να οδηγείτε σε αυτοκτονία μετά από μια μεγάλη τέτοιου είδους πίεση. Γιατί πίεση δεχόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, πίεση δεχόμαστε στην καθημερινότητά μας γενικότερα.

Το Bullying είναι ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο που όλοι μας κάποια στιγμή στην μικρότερή μας ηλικία δεχτήκαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι ένα φαινόμενο που κατά την προσωπική μου γνώμη δεν πρόκειται πότε να εξαληφθεί. Αυτό που μπορεί όμως να προστατεύσει τα ανήλικα είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση από τους γονείς – εκπαιδευτικούς που θα κάνουν το χαρακτήρα τον παιδιών μας τόσο δυνατό όσο χρειάζεται για να ανέχονται και μεταγενέστερα την εξωτερική πίεση που θα δέχονται στην καθημερινότητά τους.



Υ.Γ. Η κατάντια της αρρωστημένης κοινωνίας μας φαίνεται, και στη στέρηση της ελευθερίας του λόγου που πήγε να υπάρξει. Κυνηγώντας δικαστικά ένα ιστότοπο που εκφράζει τις γνώμες ανθρώπων δεν εξαλείφεις τόσο σοβαρά φαινόμενα. Έχουμε δημοκρατία, ελευθερία του λόγου και τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει ακόμα κανείς. Φυσικά και όλος αυτός ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης που πήγε να γίνει, συλλαμβάνοντας άτομα που είπαν απλά την γνώμη τους για το συγκεκριμένο συμβάν, έπεσε στο κενό από τα αρμόδια δικαστικά όργανα.   

Protected by Copyscape Duplicate Content Tool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.